Hond-en-paard­consulten

Hond-en-paard­consulten

Leer uw hond begrijpen, begrenzen en begeleiden in de omgang met paarden

Reageert uw hond extreem angstig of juist agressief op paarden? Mindful Dogs Gedragscentrum ontwikkelde een speciaal hond-en-paardconsult op een unieke locatie: de paardenkudde van PaardenInzichten in recreatiegebied Delftse Hout.

Het consult

Tijdens het hond-en-paardconsult ervaart u de vele aspecten van communicatie tussen hond, paard en mens. Wat gebeurt er nu eigenlijk echt tussen paard en hond, wat is het effect van uw reactie en wat kunt u doen of misschien beter laten als uw hond in paniek raakt? Het antwoord op deze vragen en concrete handvatten krijgt u tijdens het consult van Desiree Kempers (Mindful Dogs) en Evelien Olyslagers (PaardenInzichten). In een ontspanning ontmoeting met de paarden uit de kudde van Evelien, begeleidt Desiree u en uw hond in het contact met paarden.

Deelname

Wilt u samen met uw hond deelnemen aan een hond-en-paardconsult van Mindful Dogs en PaardenInzichten? Kijk dan in het overzicht voor de eerstvolgende mogelijkheid. Bij voorkeur bent u al bekend met de Mindful Dogs-methode Begrijpen, Begrenzen, Begeleiden of heeft u al ervaring met roedeltraining. Is dit niet het geval, neem dan contact op met Desiree en plan eventueel eerst een individueel consult in.

Hond-en-Paardconsult
Datum: Op dit moment zijn er geen hond-en-paardconsulten gepland.
(3 sessies, 1e start om 12:30 uur)
Duur: 1,5 uur
Locatie: Delftse Hout

Aanmelding voorzien van naam, telefoonnummer, naam hond, ras/geslacht/leeftijd en een korte beschrijving van het gedrag van de hond in contact met paarden. Heeft u vooraf nog vragen, neem contact op met Desiree Kempers, info@mindfuldogsgedragcentrum.nl.

Ervaringen van deelnemers aan het hond-en-paardconsult

“Eigenlijk wilde ik maar één ding: dat onze hond Luca het paard met rust zou laten als het in draf of galop zou gaan. Dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven hopen. Toen Evelien ons passeerde met het paard, bleef Luca staan en liep daarna rustig naar mij. Ik voelde dat Luca op mij vertrouwde. Hij deed niets omdat hij voelde dat hij ook niets hoefde te doen. Ik werd zelfs een beetje emotioneel van.”
Hesther (hond Luca)

“It is all-in the energy, dat blijkt maar weer. Tijdens het hond-en-paardconsult heerste zo’n absolute rust en kalmte. Uiteindelijk ook bij mij, want je ziet gewoon wat het effect is van stress. Heel gaaf om mee te maken en een aanrader.”
Esther (hond Sky)

Heeft u nog vragen over het hond-paard-consult, het gedrag van uw hond of de Mindful Dogs-methode Begrijpen, Begrenzen, Begeleiden? Neem contact op met Desiree Kempers.

Veelgestelde vragen

Zijn honden en paarden echt zo verschillend?

Ja, honden en paarden zijn totaal verschillend. Het belangrijkste verschil is misschien wel dat een hond van oorsprong een jachtdier is en een paard een kuddedier (vluchtdier). Jachtdieren en kuddedieren reageren instinctief anders op een onbekende situatie en zenden beiden verschillende signalen uit. Signalen die de ander verkeerd kan begrijpen en daardoor leiden tot ongepast en ongewenst gedrag. Daarom is het belangrijk dat u de signalen van uw hond goed leert (her)kennen en begrijpen, zodat u uw hond kunt begeleiden in de omgang met andere dieren.

Waarom luistert mijn hond niet meer als we een paard tegenkomen?

U weet van tevoren niet hoe een paard zal reageren bij het zien van uw hond. U weet wel bijna zeker dat uw hond geen stap meer zet of juist tegen het paard zal grommen, blaffen en uitvallen en er zelfs achteraan rent als hij de kans krijgt. En u maar corrigeren, roepen, fluiten of afleiden, zonder resultaat. Wij laten u ervaren dat uw energie en uw gedachten over de situatie, mede het gedrag van uw hond beïnvloeden. Dit is waarschijnlijk niet het antwoord waar u op hoopte, want u doet enorm uw best. Het goede nieuws is dat u dus ook de sleutel in handen heeft tot ander gedrag. Daar helpen we u graag bij. 

Wat kan ik doen in de buurt van een paard?

Elk paard is anders, net als iedere hond en ieder mens. Toch zijn er duidelijke signalen waaraan je de gemoedstoestand van een paard herkent. Kijk bijvoorbeeld naar de energie van het paard, dat je kunt zien aan de houding van de hals en het hoofd. Daarnaast kun je zien als het tempo van het paard verhoogt, dat laat zien dat het paard misschien niet op z’n gemak is in contact met uw hond. Ook de ogen van een paard geven signalen. Meer uitleg over het gedrag van paarden krijgt u tijdens het speciale hond-en-paardconsult.

Ik ben zelf bang voor paarden, hoe kan ik mijn hond helpen?

Ook al bent u zelf bang voor paarden, dan kunt u uw hond zeker begeleiden. Juist als u zelf angsten heeft, is het heel goed om samen met uw hond in training te gaan. Bij Mindful Dogs leert u hoe u, ook in onbekende of angstige situaties, de regie houdt en ontspannen met uw hond wandelt.